[Our Work] [About Us] [Contact] [Accessibility] [to this section menu]
[go back to main web menu] [to content]
[go back to main web menu] [to this section menu]

MARCHAND RESIDENCE

San Juan, Puerto Rico

next project previous project

The project involved the remodeling of a single family structure purchased from its original owner. Although the house was occupied by only one family the structure went through several alterations and expansions.
continue
Marchand Residence Loading image. Please wait
Scroll Up
First Detail of Marchand Residence Second Detail of Marchand Residence Third Detail of Marchand Residence Fourth Detail of Marchand Residence Fifth Detail of Marchand Residence Sixth Detail of Marchand Residence Marchand Residence

The intervention brought the spirit of the modern style to the structure. Walls and terraces were demolished to make the structure "float" in the lot, surrounded by gardens and new open terraces. The patios are organized in different layers of privacy and use. The entrance patio serves as a decompression space where no hard surfaces are presented.


Photo by Stephen & Gil Amiaga


Here the visitor leaves behind the street and his worries. The eastern terrace, protected from the afternoon sun, opens to the northern trade winds and serves as an entertainment area. Planting areas soften the terrace walls and give privacy from the
entrance patio.


Photo by Stephen & Gil Amiaga


A corner swimming pool serves as a barrier to segregate the more public eastern terrace from the more private north garden to which the studio and main bedroom open. The interior was completely reorganized to provide bigger
open spaces.


Photo by Stephen & Gil Amiaga


The new circulation flows on the perimeter parallel to the eastern terrace connecting the different areas of the house. As you penetrate deep into the house, the spaces become more private. A new entrance vestibule was designed as a translucent glass enclosure to mitigate the transition from the bright tropical sun to the interior of the residence.

The circulation axis ends with a view of the corner pool. The guest level provides the amenities of a full apartment: a comfortable bedroom, a living dining area with a small kitchen and a sun deck terrace facing the north trade winds.

All the interiors and exterior surfaces are painted an off white that serves as a neutral background for the owner's art collection. Floor tiles are dark in color to anchor the scale
of the furniture.
Scroll Down
[go back to main web menu] [to this section menu] [to content]
2000-2017 © The Office of Marvel and Marchand Architects - marvelarch.com - info@marvelarch.com
161 San Jorge Street. Suite 200, San Juan, Puerto Rico, 00911
Phone:787.289.9494 Fax:787.722.4165
?>